Op dit moment zijn we allemaal bezig met onze energierekening. Kunnen we het nog wel betalen, hoeveel wordt de eindfactuur en wanneer gaan de prijzen weer omlaag? Of worden ze misschien zelfs nog hoger? En dit geldt niet alleen voor bij ons thuis, maar zeker ook zakelijk! Maar wist u dat er manieren zijn om ook energie op uw ICT te besparen?

Servers
Eén van de grootste energievreters, als het om ICT gaat, is uw server. Deze staat 24 uur per dag te draaien om u constant van uw mail of data te kunnen voorzien. Tegenwoordig is het vaak 1 fysieke server, maar draaien er meerdere virtuele servers. Bijvoorbeeld als mailserver, voor uw ERP pakket of om uw netwerk correct te laten functioneren. Deze na werktijd uitzetten is er eigenlijk niet bij. We willen tegenwoordig overal en altijd bij kunnen. Maar wist u dat het energieverbruik van servers de laatste jaren enorm is verbeterd?!

Het verschil tussen een server van 5 jaar oud en een huidige server is vaak 50%! Minder energieverbruik, maar meestal met meer prestaties ook nog eens! Daarnaast zijn er tegenwoordig ook voor de server SSD schijven, in plaats van de oude, mechanische schijven. Deze SSD schijven zijn ook een stuk energiezuiniger. En wederom sneller dan mechanische schijven! Dit kan op jaarbasis dus een flinke besparing opleveren!

Maar dan zijn we er nog niet! Want u kunt er uiteraard voor kiezen om een nieuwe server aan te schaffen, maar op dit moment is het ook heel erg normaal geworden om voor refurbished apparatuur te kiezen. Dit is een server van (bijvoorbeeld) de vorige generatie. Deze zal iets meer energie verbruiken dan van de huidige generatie, maar de aanschaf is echt enorm veel goedkoper! Deze besparing, samen met een besparing op uw energie, is een goede besparing aan het eind van het jaar!

Mail
Veel bedrijven hebben ook nog hun eigen mailserver en dataopslag binnen het bedrijf draaien. Dit is al jaren de standaard, maar we zien steeds meer de omslag om toch de cloud in te gaan, bijvoorbeeld via Microsoft 365. Voor een vast bedrag per werknemer krijgt u een flinke mailbox, onbeperkte gedeelde mailboxen en (afhankelijk van het abonnement) de mogelijkheid om 1 Terabyte aan data per gebruiker in de cloud te plaatsen, Teams te gebruiken en zelfs het complete Office-pakket op uw computers te gebruiken. Dit kan al vanaf € 3,40 (ex BTW) per werknemer per maand!

Het voordeel dat u hieruit haalt, is dat u nooit meer een los Officepakket hoeft aan te schaffen, u bent zelfs altijd up-to-date, maar ook dat uw server de mail en data niet meer hoeft af te handelen en op te slaan. En als een server ontlast wordt, scheelt dit direct in uw energieverbruik. Gecombineerd met een courante server kan dat flink oplopen!

Conclusie
Zo ziet u, er valt zelfs op uw huidige automatisering wellicht nog te besparen! En per bedrijf zijn er vast nog meer opties! Niet alle opties zijn geschikt voor iedereen, maar mocht u er eens over willen sparren, dan kunt u altijd contact met mij opnemen om eens te kijken wat ik voor u kan betekenen op dit gebied!

Comments are closed.

Post Navigation