Zo, ken je dat? Dat je vol ideeën iets nieuws opzet, maar dan simpelweg te druk wordt om ermee door te gaan? Nou, dat is dus wat er met dit blog gebeurd is! Het is alweer even geleden dat ik een artikel geschreven heb, maar het wordt wel weer eens tijd! Want… er is nieuws!

Sinds 5 oktober 2021 is de nieuwe versie van Windows uit! Na Windows 10 is dit Windows 11 geworden. Niet een heel spannende naam en eigenlijk… ook niet zo’n heel spannende update.

Uiteraard zijn er ‘onder de motorkap’ een hoop zaken aangepast, maar de grootste verschillen ten opzichte van Windows 10 zullen voor de meeste mensen toch het aangepaste uiterlijk zijn. Het startmenu ziet er anders uit (en is in het midden uitgelijnd, i.p.v. links, zoals we al sinds Windows 95 gewend waren), de taakbalk en het systeemvak (rechts onderin bij de tijd) zijn aangepast en werken iets anders en (bijna) alle iconen zijn aangepast. Het zal voor veel mensen best wennen zijn (ik moest ook wat dingen opzoeken die ik dagelijks gebruik), maar binnen een paar uur was eigenlijk alles duidelijk en werkte alles weer zoals vanouds.

Updaten naar Windows 11

De update naar Windows 11 zal in een aantal fases verlopen.

Als je echt niet kan wachten, kun je op de site van Microsoft de juiste tools vinden om een werkende en lopende Windows 7, 8 of 10 te upgraden naar Windows 11. Dit zul je handmatig moeten doen en ondanks dat het een eenvoudige installatie is, is het wel verstandig om vooraf goed te kijken of al je hardware en software wel geschikt is. De meeste software zal prima werken, als het ook onder Windows 7, 8 of 10 werkte. Echter, het is geen garantie. Qua hardware is het een iets ander verhaal.

Zoals gezegd is Windows 11 onder de motorkap wel wat aangepast en één van de belangrijke pijlers van Windows 11 is beveiliging. Microsoft heeft er daarom voor gekozen om alleen de wat nieuwe processoren te ondersteunen. Ook dient uw computer een zogenaamde TPM 2.0 chip te hebben en dient deze actief te zijn. Deze wordt gebruikt voor verschillende beveiligingstoepassingen binnen Windows (BitLocker, Windows Hello, etc) en is daardoor (semi-)verplicht gesteld.

Ik zeg semi, want met wat simpele aanpassingen in uw werkende Windows 7, 8 of 10, kun je deze vereiste uitschakelen. Of dat slim is, dat laat ik aan ieder voor zich over.

Windows 11 Desktop Startmenu

Via deze link kun je een klein programma van Microsoft downloaden, dat je computer test of het op dit moment al geschikt is voor Windows 11.

Indien je geen haast hebt om over te stappen op Windows 11, ben je niets verplicht. Je hoeft niet over te stappen, want Windows 10 zal voorlopig nog wat jaartjes ondersteund worden. Dat wil zeggen dat er nog updates voor komen en dat Microsoft er officieel ondersteuning op bied. Maar vanaf het tweede kwartaal (volgens huidige berichtgeving) zal Windows 11 aangeboden worden via de automatische updates van Windows. Je kan en mag dan zelf kiezen of je wel of niet over gaat op Windows 11.

Conclusie

Ik werk zelf nu al een kleine twee weken met de laatste Windows 11 (Pro) versie. Alle software die ik gebruik (inclusief zelf ontwikkelde tools) draaien zonder problemen. Ook games en audio productie draait zonder problemen. Wat dat betreft ben ik erg enthousiast. Er zitten echter ook nadelen aan.

Nadat ik er best een tijd over deed om te wennen aan het Windows 10 menu, had ik hem helemaal ingedeeld zoals ik dat hebben wilde. Groepen, snelkoppelingen, indelen, volgorde. Alles om mijn werkzaamheden sneller te maken. Echter, dit is volledig komen te vervallen met het nieuwe startmenu. Het werkt en sommige zaken zijn zeker mogelijk, maar niet alles.

Ook de context-menu’s waren aangepast (rechtsklikken op een bestand, geeft een context-menu) en die heb ik terug weten te zetten in de indeling van Windows 10. Het kostte me elke keer een klik extra om te komen waar ik wilde en dat werkte niet prettig.

Er zullen ongetwijfeld de aankomende maanden nog updates komen op Windows 11 die voor verbetering zorgen. Nu de hele wereld ermee kan en mag werken, gaan er vele rapportages en meningen naar buiten komen over de werking van Windows 11 en de hiermee gepaarde aanpassingen.

Ben je nieuwsgierig? Wil je naar de laatste Windows versie en je wilt niet wachten? Neem dan contact op en dan zullen we samen kijken hoe ik je hierbij kan assisteren.

Comments are closed.

Post Navigation