Windows XP support eindigtPer 8 april 2014 stopt Microsoft de ondersteuning op Windows XP. Dit is uitgebreid gecommuniceerd in de media en veel relaties hebben mij gevraagd wat dat precies betekent voor hen. Ik heb besloten om er daarom maar gelijk een eerste artikel over te schrijven, omdat dit op dit moment een erg courant onderwerp is en er blijkbaar veel onduidelijkheid over bestaat.

Ondersteuning Windows XP na 8 april 2014

Wat Microsoft bedoelt met ‘beëindigen ondersteuning’, is dat het vanaf 8 april 2014 geen updates en patches meer zal uitbrengen voor Windows XP. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want Windows XP bestaat al sinds 25 oktober 2001. Dat betekent dat Microsoft Windows XP al ruim 12 jaar heeft ondersteund. Er waren een aantal jaar geleden al plannen om de ondersteuning te stoppen, maar vanwege hevige kritiek uit het bedrijfsleven (waar Windows XP nog volop gebruikt wordt!), is de ondersteuning nog wat langer voortgezet. Echter, per 8 april 2014 houdt het nu dan toch echt op.

Zal Windows vanaf 8 april nog wel werken? Het antwoord is eenvoudig: JA! Er verandert niets aan de situatie, alleen zullen er geen updates meer komen en ook als er professionele hulp bij Microsoft gevraagd wordt, zal er geen ondersteuning meer mogelijk zijn. Dit geldt overigens niet alleen voor updates van Windows, maar ook voor hun eigen Security Essentials onder XP (Microsoft’s gratis antivirus pakket). Deze zal nog iets langer doorgaan met updates verstrekken, maar ook dat is dit jaar afgelopen. Belangrijk is dus, dat als je besluit om nog wat langer met Windows XP te blijven werken, in ieder geval een goed antivirus-pakket te hebben draaien!

Welke stappen te nemen

De meest voor de hand liggende oplossing is om te upgraden naar Windows 8.1, de laatste Windows versie. Echter, de meeste machines waar Windows XP op draait, zijn ongeschikt voor Windows 8.

Er is een speciale tool van Microsoft beschikbaar, waarmee je je eigen PC kunt controleren op geschiktheid voor Windows 8.1. Deze tool geeft geen 100% garantie dat het werkt, maar als er staat dat het NIET werkt, weet je in ieder geval wel voldoende. Deze tool is te downloaden op de volgende website: http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/upgrade-assistant

Mocht de tool aangeven dat Windows 8.1 wel werkt, wil dat ook niet direct zeggen dat het de beste oplossing is. Het feit dat het werkt, wil helaas niet zeggen dat het ook prettig en vlot werkt. Verstandig is om, naast de tool van Microsoft zelf, ook de hardware zelf te controleren. In theorie zou de tool van Microsoft dit ook moeten controleren, maar een extra controle kan veel problemen schelen. Zo kan een printer wel werken, maar de scan functie niet, bijvoorbeeld. En dat terwijl je vaak scant!

Veel hardware leveranciers, zoals HP, Canon, Epson en dergelijke, hebben speciale Windows 8 pagina’s op hun website staan. Op deze pagina’s is op te zoeken of jouw gebruikte hardware geschikt is voor Windows 8. Indien ja, kunnen deze gewoon in gebruik blijven. Indien nee, zullen deze apparaten ook vervangen moeten worden.

Daarnaast is het heel goed mogelijk, dat bepaalde software niet meer werkt onder Windows 8.1. Zaken als Photoshop, boekhoudsoftware en dergelijken dienen allemaal handmatig gecontroleerd te worden op werking met Windows 8.1. Er is in de afgelopen 12 jaar dermate veel veranderd, dat het heel goed mogelijk is, dat het niet meer (goed) werkt onder Windows 8.1. Wellicht heb je recht op een gratis update naar een nieuwe versie van jouw software, of misschien moet er een update aangeschaft worden. Dit is per computer en applicatie verschillend. De tool van Microsoft zal hierover duidelijkheid voor de meest gebruikte software, maar de wat kleinere, onbekendere stukken software, zullen waarschijnlijk niet goed geïnventariseerd worden. Belangrijk is dus ook om hier goed op te letten, voordat er een definitieve keuze gemaakt gaat worden!

Mocht de PC, de randapparatuur of software niet voor Windows 8.1 geschikt zijn, wat is dan wel een oplossing? Dat is eigenlijk om oudere computers en werkstations te vervangen door nieuwe computers; computers waar wèl Windows 8.1 op draait. Ook hierbij geldt, dat een nieuwere computer prima geschikt is voor Windows 8.1, maar dat bestaande hardware, randapparatuur en software wel apart geïnventariseerd moeten worden. Zeker oudere printers van HP zijn vaak ongeschikt voor Windows 8.1 en dus is het erg belangrijk om hier goed mee om te gaan.

Microsoft Office 2003

Iets minder belangrijk, maar zeker het noemen waard, is dat tegelijkertijd met Windows XP, ook Office 2003 geen officiële ondersteuning meer zal ontvangen. Nu zal dit voor de meeste mensen geen enkel probleem zijn, maar voor het bedrijfsleven kan dit problemen opleveren bij grotere storingen. Ook hier geldt: Office 2003 blijft gewoon functioneren, maar er zullen geen fouten meer opgelost worden of zaken aangepakt worden via updates.

Conclusie

Is er na 8 april 2014 een probleem? Nee, eigenlijk niet! Wel is het belangrijk om te gaan nadenken over hoe de Windows XP computers uitgefaseerd gaan worden en in de tussentijd wèlgoed beveiligd te houden! Uiteraard kan ik  hier bij ondersteunen! Je kan vrijblijvend contact met mij opnemen om te overleggen wat in jouw situatie het meest interessant is. Eventueel kan ik een offerte doen toekomen voor het vervangen van 1 of meerdere computers, waarbij gelijk overgestapt wordt op Windows 8.1. Ik kijk dan niet alleen naar de hardware van de computer zelf, maar ook naar de randapparatuur en de gebruikte software!

Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn aan de hand van dit artikel, reageer gerust!

René Heimans

 

 

 

Comments are closed.

Post Navigation